hjem
 

Kjøreopplæringen


Trinn 1


Første del av opplæringen er trafikalt grunnkurs, se Grunnkurs.

Trinn 2 Grunnleggende opplæring


Gjennom opplæringen på trinn 2 (for kl. BE trinn 2 og 3) skal eleven tilegne seg kunnskap om bilen og bilkjøring, og lære å mestre bilen rent kjøreteknisk, uten å måtte rette oppmerksomheten mot andre trafikanter

Det er ikke fastsatt minste timetall for opplæring på dette trinnet. Opplæringen kan skje på en trafikkskole og/eller ved å øvelseskjøre privat. Omfanget av undervisningen må tilpasses elevens forutsetninger og muligheter for øvingskjøring.

Obligatorisk opplæring

Trinn 2 avsluttes med en obligatorisk veiledningstime der elev og lærer sammen tar stilling til om eleven har tilstrekkelig kjørekompetanse

Trinn 3 Trafikal del


Gjennom opplæringen i trinn 3 skal eleven skal lære seg å beherske kjøring i variert trafikk. Ved avslutningen av trinn 3 skal elevens ferdigheter være slik at kjøringen er tilnærmet selvstendig.

Det er ikke fastsatt minste timetall for opplæringen på dette trinnet. Undervisningen må tilpasses elevens erfaringsbakgrunn og muligheter for øvingskjøring.

Obligatorisk opplæring

Sikkerhetskurs på bane er obligatorisk for alle som skal ha førerrett i klasse B, og gjennomføres mot slutten av opplæringen på trinn 3. Kurset er en videreutvikling av det tidligere glattkjøringskurset og er utvidet med 1 time. I denne timen legges det vekt på sikring av passasjerer og last.

Trinn 3 avsluttes med en obligatorisk veiledningstime der elev og lærer sammen tar stilling til om eleven har tilstrekkelig kjørekompetanse.

Trinn 4 Avsluttende opplæring


Opplæringen i trinn 4 skal bidra til å bringe elevene fram mot førerprøven.

Opplæringen her er rettet mot elevenes risikoforståelse og trafikksystemet. Det er viktig at eleven øver mye også i trinn 4 slik at han/hun får mest mulig erfaring på dette nivået før han/hun skal ut på vegen alene. Statens vegvesen anbefaler at eleven har kjørt minst 2000 km før han/hun gå opp til førerprøven for å bli en sikker bilist.

Obligatorisk opplæring

Sikkerhetskurs på veg er obligatorisk i trinn 4 og utgjør den avsluttende delen av opplæring ved trafikkskole. Som hovedregel skal obligatorisk sikkerhetskurs på bane og målet for trinn 3 være nådd før undervisning i trinn 4 påbegynnes.

Målene for kurset sikkerhetskurs på veg er hovedsaklig rettet mot elevenes risikoforståelse og trafikksystemet, slik som i trinn 1. En viktig forutsetning er at disse har vært utdypet gjennom hele opplæringen, selv om disse temaene vektlegges spesielt i starten og slutten av opplæringen.

For klasse BE (personbil med tilhenger) er kurs i sikring av last obligatorisk.

Personer som tidligere har gjennomført kurs i sikring av last, eller innehar førerrett i klassene C1 eller C, er fritatt fra kurset.

Teoretisk prøve


Teoriprøven(teoretisk førerprøve) må du ta på en trafikkstasjon. I de klassene du må kjøre opp kan du ta teorien 6 måneder før du er gammel nok til å ta førerkort i den aktuelle klassen. I de klassene det bare er teori, må du vente til du er 16 år.

Før du kan ta teoriprøve må du ha levert søknad om førerkort og fått den godkjent. Send gjerne søknaden elektronisk.

- Når du møter fram til prøve må du ha med deg gyldig legitimasjon.
- I forbindelse med teoriprøven må du ta en synstest

Du må svare riktig på 85 % av alle oppgavene for å bestå prøven.

I læreplanene "krav til opplæring" finner du målene for hva du skal kunne. Oppgavene på førerprøven er for det meste hentet fra trinn 2 og 3. Se på målene som begynner med "... skal ha kunnskap om, skal drøfte, skal gjøre rede for".


Kilde: Statens Vegvesen