hjem
 

Kjøreopplæringen


Trinn 1


Første del av opplæringen er trafikalt grunnkurs, se Grunnkurs.

Trinn 2 Grunnleggende opplæring


Gjennom opplæring på trinn 2 skal eleven tilegne seg kunnskap om mopeden og mopedkjøring, og lære å mestre mopeden rent kjøreteknisk, uten å måtte rette oppmerksomheten mot andre trafikanter.

Denne kunnskapen skal bidra til at elevene lærer de kjøretekniske ferdighetene raskere og med mer forståelse, og til at elevene skal kunne ivareta ansvar for kontroll og tilsyn med kjøretøyet.

Obligatorisk opplæring

• Eleven skal ha minst 4 timers obligatorisk opplæring på avsperret område

• Ved avslutningen av trinn 2 skal læreren gjennomføre veiledningssamtale med elevene i gruppe, hvor de sammen vurderer om målene for trinnet er nådd. De skal sammen vurdere om eleven har god nok teknisk kjøreferdighet til at elevene kan flytte oppmerksomheten fra eget kjøretøy til samhandlingen med andre trafikanter.

Målene for trinn 2 er gjengitt i læreplanen. Temaene og målene i læreplanen kan brukes som veiledning ved privat øvingskjøring.

Trinn 3 Trafikal del


fPå trinn 3 er målene rettet mot elevens læring og kjøringen ute i trafikken. Elevene skal beherske kjøring i variert trafikk.

Eleven må også ha kunnskap om bestemmelsene i vegtrafikklovgivningen som regulerer kjøringen. Ved avslutningen av trinn 3 skal elevenes ferdigheter være nær det nivået hvor de kan kjøre selvstendig.

Obligatorisk opplæring

• Eleven skal ha minst 6 timers obligatorisk opplæring på veg.

• Ved avslutningen av trinn 3 skal læreren gjennomføre veiledningssamtale med elevene i gruppe, hvor de sammen vurderer om målene for trinnet er nådd

Målene er gjengitt i læreplanen. Temaene og målene i læreplanen kan brukes som veiledning ved privat øvingskjøring.

Trinn 4 Avsluttende opplæring


Målene på trinn 4 er hovedsaklig rettet mot elevenes risikoforståelse og trafikksystemet. Etter å ha gjennomført trinn 4 skal eleven ha den kompetansen som er nødvendig for å kunne kjøre moped.

Eleven skal beherske selvstendig kjøring i tettbygd strøk og landevegsmiljø, og kjøre med minst mulig risiko og størst mulig sikkerhet for seg selv og sine medtrafikanter.

Obligatorisk opplæring

Eleven skal ha minst 4 timers obligatoriske timer undervisning, hvorav 3 timer er kjøring på veg.

Teoretisk førerprøve


Teoriprøven gjennomføres på PC på trafikkstasjonene. Teoriprøven for moped kan du ikke ta før du har fylt 16 år.

På teoriprøven er det mange spørsmål med flere alternative svar. Du må svare riktig på 85% av alle oppgavene for å få bestått prøve. Det er forskjellig antall spørsmål i de ulike førerkortklassene, se på oversikten over alle teoriprøvene. Der ser du antall spørsmål, maks antall feil og hvor lang tid du får til å gjennomføre prøven.

Det er viktig at du forbereder deg godt til teoriprøven. Det viser seg at for mange "tar en sjanse" og prøver uten forberedelser, men resultatet blir da dessverre ofte ikke bestått.

Trafikkskolene tilbyr frivillige teorikurs der de underviser i de temaene det er naturlig at du vil få spørsmål fra på den teoretiske prøven. Du kan også skaffe deg kunnskapen på egen hånd ved å kjøpe deg læremateriell gjennom trafikkskolen, i en bokhandel eller på internett. Det viser seg ofte at å bare løse oppgaver på nettet ikke holder som forberedelse.

De frivillige teorikursene må ikke forveksles med Trafikalt grunnkurs eller andre teorideler i den obligatoriske opplæringen. De frivillige teorikursene inneholder stort sett undervisning i faktastoff, mens den obligatoriske opplæringen er knyttet til den praktiske opplæringen eller temaer som er viktige for forståelse av og refleksjon rundt trafikksikkerhetsmessige emner.


Kilde: Statens Vegvesen